Överst

Delta i en Vinprovning i Göteborg

Det finns flera alternativ för dig som vill gå på vinprovning i Göteborg. Många upplevelsesajter, i samarbete med duktiga vinpexperter, arrangerar kontinuerligt vinprovning där du får tillfälle att dofta, smaka på och lära dig nya råd och rån i vinets mångfacetterade värld.

I synnerhet är en vinprovning förstås en möjlighet att få njuta av goda viner och samtidigt få kunskap om dess sammansättning, produktionssätt och egenskaper.

För att delta på en vinprovning behöver du definitivt inte vara någon vinexpert. De flesta som deltar är tvärtom där för att lära sig mer och få lite baskunskaper om vinets karaktärsegenskaper och produktionssätt. Varför inte ta med dig en vän eller din respektive och boka provningen som en del i en riktigt helkväll!

I en vinprovning ingår bland annat:

  • Prova flera röda och vita viner av olika karaktär och sammansättning
  • Att får kunskap om vinets ingredienser, produktionssätt och kännetecken
  • En upplevelse i smak, doft och nya spännande insikter i vinets värld

Briljera på provningen med lite kuriosa-kunskap!

För att du ska kunna briljera på din vinprovning har vi satt samman 5 intressanta fakta från vinets värld.

  • 1. Vinets sammansättning anses av forskare och experter vara mer komplicerat och intrikat än blodserum då vinet har så många diversifierade organiska kemiska föreningar.
  • 2. Även rött vin kan endast produceras från röda druvor, vitt vin däremot, kan framställas av både vita och röda druvor.
  • 3. 1 glas vin (15 cl) innehåller ungefär 90 kalorier.
  • 4. Den välkända frasen “tumregel” myntades när bryggmästaren skulle doppa ett finger eller tumme i vätskan för att bestämma den rätta temperaturen för att lägga till jäst; detta innan termometern var uppfunnen.
  • 5. De äldsta spåren av vinframställning är arkeologiska fynd som har daterats till ungefär 6000 f.Kr. De första vinerna skapades från vindruvor som plockades från vilt växande vinrankor av arten Vitis sylvestris (vi kan med andra ord anta att vinprovning är en relativt gammal företeelse…)