Överst

Upptäck nya landskap i Ölets underbara värld

olMånga som deltagit på en ölprovning brukar förvånas över ölets bredda karaktär och vidlyftiga variation på smaker, dofter och sammansättning.

Men det är kanske inte så konstigt att öl är mycket mer än bara “en stor stark”. Öl har nämligen över tusen års historia bakom sig som en världens mest älskade sällskapsdrycker.

Allt detta och mycket annat kan du själv ta del av på en ölprovning i Göteborg. På en dylik provning får du chansen att prova dig fram i ölens fantastiska smakuniversum och lära dig massor om framställning, fakta, ingredienser och annat matnyttigt.

Så mycket mer än bara en stor stark

En adekvat fråga är förstås varför man ska gå på ölprovning? Varför inte bara fortsätta att njuta av öl i hemmets lugna vrå?

Det finns förstås inget rakt svar på den frågan, men framförallt handlar en ölprovning om devisen att “kunskap förhöjer njutningen”. Det är ett välkänt faktum att ju mer kunskap du har om en speciella företeelse, desto mer kommer du att njuta av den.

Njutning och smaker behöver många gånger “tränas” och sättas in i en referensram för att blomma ut. Att gå på en provning kan därför vara en inkörsport till att njuta av öl på ett annat sätt än du gjort tidigare, men även ett avstamp i att prova fler och annorlunda ölsorter.

Som de flesta vet så består öl i grunden av enbart 4 ingredienser. Men produktionen av öl varierar kraftigt och tack vare detta finns det en oerhörd rikedom av olika sorters öl att njuta av.

  • Men varför smakar öl just som det gör?
  • Och vad är det som skiljer sig mellan ljust och mörkt öl?
  • Och varför smakar det ena ölet sött och det andra superbeskt?

Du har säkert fler frågor än så…